Hulpmiddelen om te stoppen met roken

Roken is een dubbele verslaving: lichamelijk en geestelijk! Nicotine is een zeer verslavende stof en de hersenen zijn blijvend gevoelig voor nicotine. De meeste rokers roken jarenlang gemiddeld 20 keer per dag. Het roken zit hierdoor in hun systeem en dit systeem is van slag als er niet meer gerookt wordt. Bovendien worden er veel zaken gekoppeld aan roken, zoals dat momentje voor jezelf waarin ontspanning ervaren wordt. Al deze factoren maakt dat het een hele klus is om in je eentje te stoppen met roken van sigaretten of andere rookwaar. De hoogste kans op een geslaagde stoppoging is een combinatie van hulpmiddelen en begeleiding in het stopproces. Daarom ontvang je binnen onze begeleidingstrajecten een uitgebreid advies over welk hulpmiddel het beste bij jou en jouw persoonlijke rookgedrag past. Hulpmiddelen kunnen nicotinevervangers zijn of medicijnen.

Hieronder vind je een overzicht en uitgebreide informatie over deze hulpmiddelen, waarbij wij alleen die hulpmiddelen adviseren waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze werken en effectief zijn bij het stoppen met roken.

Nicotinevervangers

Hoe Helpen nicotinevervangers om te stoppen met roken?

Nicotinevervangers zorgen ervoor dat er na het stoppen met roken toch nog nicotine in het lichaam komt, waardoor veel ontwenningsverschijnselen achterwege blijven of minder heftig zijn. Het gebruik van deze middelen verdubbelt de kans van slagen bij het stoppen met roken!

Welke nicotinevervangers zijn er?


Nicotinepleisters

Dit is een pleister die het verlangen naar roken vermindert door een gereguleerde en constante afgifte van nicotine, 24 uur lang.

 • geeft controle zonder pieken en dalen in de nicotineafgifte
 • piek wordt bereikt 2-3 uur na aanbrengen pleister
 • na een aantal weken gebruik bouwt men de dosering langzaam af
 • verkrijgbaar in sterktes 21 mg, 14 mg en 7 mg

Klik hier voor meer informatie over nicotinepleisters.

Nicotinekauwgom

De nicotine die vrijkomt door de kauwgom te kauwen, zorgt ervoor dat de ontwenningsverschijnselen minder heftig zullen zijn.

 • piek wordt bereikt 20 minuten na inname
 • verkrijgbaar in verschillende smaken
 • verkrijgbaar in sterktes 2 mg en 4 mg

Zuigtablet met nicotine

De zuigtablet biedt een discrete manier om jouw verlangen naar een sigaret te bedwingen.

 • verkrijgbaar in verschillende smaken
 • piek wordt bereikt 20 minuten na inname
 • verkrijgbaar in sterktes 1 mg, 2 mg en 4 mg

Mini zuigtablet

De minizuigtablet is klein, werkt snel en gebruik je wanneer jij het nodig hebt. Ze zijn verpakt in een handig doosje en zijn net zo onopvallend in gebruik als het eten van een pepermuntje.

 • piek wordt bereikt 10 minuten na inname
 • verkrijgbaar in sterktes 1,5 mg en 4 mg

Medicatie om te stoppen met roken

Wat doet stoppen-met-roken-medicatie?

Er zijn meerdere medicijnen beschikbaar die de zin om te roken doen afnemen. Het zijn echter geen wondermiddelen; ze hebben een ondersteunende werking en kennen, zoals alle medicijnen, ook bijwerkingen. Daarnaast zijn deze middelen niet altijd veilig te combineren met de medicatie die je mogelijk al gebruikt. Daarom wordt een recept alleen afgegeven na overleg met jouw (huis)arts of specialist. Medicatie is geschikt voor de zware roker. Het gebruik van deze middelen verdubbelen de kans van slagen!

Welke stoppen-met-roken-medicamenten zijn er?


Zyban (Bupropion)

Zyban is een antidepressivum en is bewezen effectief bij het stoppen met roken. Het is niet bekend hoe Zyban zijn effect bij rookverslaving bereikt. Mogelijk helpt het de ontwenningsverschijnselen (lichamelijke en psychische afhankelijkheid) te verminderen en verkleint het de behoefte om te roken.

 • dag 1 t/m 6: 1x per dag 150 mg
 • vanaf dag 7: 2x per dag 150 mg

Duur van een kuur is 8 weken.

Klik hier voor meer informatie over Zyban.

Nortrilen (Notryptiline)

Nortrilen is van oorsprong een antidepressivum, maar wordt door artsen ook voorgeschreven als hulpmiddel bij stoppen met roken. Nortrilen helpt namelijk de ontwenningsverschijnselen iets te matigen, waardoor de kans groter wordt dat je blijvend stopt met roken. De precieze werking van Nortrilen op de rookverslaving is niet bekend.

Nortrilen is in verschillende sterktes verkrijgbaar. Je arts kan voor je bepalen wat voor jou de juiste hoeveelheid en sterkte is.

 • verkrijgbaar in sterktes 10 mg, 25 mg en 50 mg

Duur van een kuur is 12 weken.

Klik hier voor meer informatie over Nortrilen.

Decigatan (Cytisinicline)

Decigatan is een medicijn dat is ontwikkeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Decigatan helpt de ontwenningsverschijnselen te verminderen, waardoor de kans groter wordt dat je blijvend stopt met roken.

De kuur duur 25 dagen.

 • Dag 1 t/m 3 elke 2 uur een tablet met een maximum van 6
 • Dag 4 t/m 12 elke 2,5 uur een tablet met een maximum van 5
 • Dag 13 t/m 16 elke 3 uur een tablet met een maximum van 4
 • Dag 17 t/m 20 elke 5 uur een tablet met een maximum van 3
 • Dag 21 t/m 25 1 a 2 keer per dag een tablet 

Klik hier voor meer informatie over Decigatan.