Onze stoppen met roken programma's en het Corona-virus   Lees meer   

Ongeveer 80% van de rokers in Nederland heeft de wens om, op korte termijn, te stoppen met roken. Omdat roken een lichamelijke en geestelijke verslaving is, blijkt het voor veel rokers moeilijk om te stoppen met roken en nog moeilijker om rookvrij te blijven. Zyban is een bewezen effectief middel dat rokers ondersteunt met stoppen met roken. Wij zetten hier alle informatie over Zyban voor u op een rij:

 • De meeste effectieve manier om te stoppen met roken
 • Hoe effectief is Zyban om te stoppen met roken?
 • Hoe werkt Zyban?
 • Bijwerkingen van Zyban
 • Ervaringen met Zyban
 • Wanneer wordt het gebruik afgeraden?
 • Gebruik van Zyban
 • Hoe kan ik Zyban verkrijgen?
 • Wordt Zyban vergoed door de verzekering?
 • Zyban en zwangerschap
 • Champix of Zyban?
 • Combineer Zyban met begeleiding

De meest effectieve manier om te stoppen met roken

Nicotine is een zeer verslavende stof en de hersenen zijn blijvend gevoelig voor nicotine. De meeste rokers roken jarenlang gemiddeld 20 keer per dag. Het roken zit hierdoor in hun systeem. Dit systeem is van slag als er niet meer gerookt wordt. Bovendien worden er veel zaken gekoppeld aan roken, zoals dat momentje voor jezelf waarin ontspanning ervaren wordt. Al deze factoren maakt dat het een hele klus is om in je eentje te stoppen met roken. De hoogste kans op een geslaagde stoppoging blijkt een combinatie te zijn van hulpmiddelen en begeleiding in het stopproces. Hulpmiddelen kunnen nicotinevervangers zijn of medicijnen. Eén van die medicijnen die gebruikt wordt bij het stoppen met roken is Zyban. De werkzame stof in Zyban heet bupropion. Aangezien het om een medicijn gaat is het belangrijk om voorafgaand aan het gebruik de huisarts te raadplegen.

Hoe effectief is Zyban om te stoppen met roken?

Het belangrijkste bij het stoppen met roken is de eigen motivatie. Dat is de kern. Zyban is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. Het helpt om het lichaam rustig te houden, waardoor er tijd is om de gewoonte te veranderen. Bupropion, het werkzame middel, verdubbelt de slaagkans van een stoppoging in vergelijking met een placebo. Voor de grootste kans op een geslaagde stoppoging zijn drie factoren van belang: de eigen motivatie, het gebruik van een hulpmiddel en begeleiding. Allereerst de eigen motivatie, dat is het belangrijkste. Zonder motivatie lukt het niet om te stoppen. Vervolgens een hulpmiddel - zoals Zyban - dat helpt tegen de ontwenningsverschijnselen en de enorme trek. En de begeleiding, individueel of in een groep, die zorgt voor de ondersteuning tijdens het stopproces en dat het hulpmiddel goed gebruikt wordt.

Hoe werkt Zyban?

Zyban, met de werkzame stof bupropion, is oorspronkelijk geregistreerd als antidepressivum. Zyban werd veel voorgeschreven aan oorlogsveteranen wegens een depressie. Het verhaal vertelt niet hoe het ging met de depressie, maar veel ex-soldaten bleken spontaan te stoppen met roken. In Zyban bleek een stof te zitten, namelijk bupropion, waardoor de trek in een sigaret verdween. In 1997 is Zyban geregistreerd als medicamenteus middel voor stoppen met roken. Bupropion zorgt voor de aanmaak van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Hierdoor ervaren rokers veel minder ontwenningsverschijnselen en ervaren ze toch een aangenaam gevoel door de dopamine.

Bijwerkingen van Zyban

De kans op bijwerkingen is het grootst bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar. En bij mensen die veel alcohol drinken, een hoge bloeddruk hebben, lever-of nierproblemen of ooit een ernstige hoofdwond hebben gehad. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid en verhoging van de bloeddruk. Misselijkheid komt ook vaak voor. Een heel extreme bijwerking is als je opeens heel anders gaat denken dan normaal en je je heel ongelukkig gaat voelen. Dan moet je snel contact opnemen met de huisarts en hoogstwaarschijnlijk stoppen met het innemen van de pillen. Het gebruik van nicotine vervangende middelen zou dan een alternatief kunnen zijn. 

Ervaringen met Zyban

De ervaringen met Zyban en overige stoppen met roken middelen verschillen per persoon. Het gaat om twee factoren: de werking en de bijwerkingen. Beide kunnen probleemloos verlopen. De werking is optimaal, de trek wordt onderdrukt en er zijn geen ontwenningsverschijnselen, en er is geen sprake van bijwerkingen. In andere gevallen is de werking goed, maar zijn er één of meerdere bijwerkingen of andersom de werking valt tegen en er zijn geen bijwerkingen. Als laatste mogelijkheid bestaat dat het effect van Zyban onvoldoende is en dat er bijwerkingen zijn. Deze laatste optie komt weinig voor.

Wanneer wordt het gebruik afgeraden?

Als je Zyban wilt gaan gebruiken is het belangrijk om eerst langs de huisarts te gaan. Niet iedereen kan namelijk Zyban gebruiken. Als er sprake is van psychische problemen wordt het afgeraden om Zyban te gebruiken. Ook als de problemen weer over zijn kun je geen Zyban gebruiken. Mensen met ernstige leverproblemen, een hersentumor of epilepsie kunnen ook geen Zyban gebruiken. Er zijn ook mensen die allergisch zijn voor de stoffen die in Zyban zitten of andere medicijnen gebruiken die bupropion bevatten. Ook dan wordt Zyban afgeraden.

Gebruik van Zyban

Zyban wordt ingenomen in de vorm van tabletten. Een kuur duurt 7 tot 9 weken. Neem de tabletten in zonder te kauwen en op vaste tijdstippen, met tenminste 8 uur tussen de eerste en de tweede pil. Je kunt de tweede pil beter niet innemen vlak voor het slapen gaan, vanwege eventuele slaapproblemen. Je begint met slikken als je nog rookt. Op die manier wordt er vast een spiegel van de bupropion opgebouwd en krijg je minder zin in roken. Het is de bedoeling dat je tijdens de tweede week van het gebruik van de kuur stopt met roken. In de bijsluiter staat een duidelijk stappenplan met de dosering erbij. Tijdens de stoppen met roken begeleiding van Rookvrij! Ook Jij? wordt het gebruik van Zyban en andere hulpmiddelen toegelicht. Ook wordt tijdens iedere bijeenkomst of gesprek gevraagd hoe het met het gebruik gaat.

Hoe kan ik Zyban verkrijgen?

Zyban is alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor kunt u terecht bij de huisarts. De combinatie gebruik van stoppen met roken medicijnen en begeleiding wordt altijd aanbevolen.

Wordt Zyban vergoed door de verzekering?

Zyban is een bewezen effectief middel dat een stoppen met roken poging ondersteunt. De meest effectieve manier om te stoppen met roken is echter met begeleiding. Alle zorgverzekeraars vergoeden daarom ook Zyban voor 100%, maar alleen in combinatie met professionele stoppen met roken begeleiding. Het eigen risico is vrijgesteld.

Zyban en zwangerschap

Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft kun je geen Zyban gebruiken. Bij een kinderwens kan de mannelijke partner ook geen Zyban gebruiken. Rookvrij? Ook Jij! heeft gespecialiseerde coaches die je telefonisch kunnen begeleiden bij het stoppen met roken voor, tijdens en na de zwangerschap. Het is natuurlijk het fijnst om voordat je zwanger raakt al te stoppen met roken. De coach kan je ondersteunen in het stopproces en je vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Als je partner rookt is de kans groter dat je zwanger raakt als hij ook stopt met roken. Natuurlijk kan hij ook begeleid worden in zijn stoppen met roken proces.

Mocht het niet gelukt zijn te stoppen voor de zwangerschap, geen nood! De coaches staan in elke fase voor je klaar. Deze begeleiding wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar voor de details. Leer meer over stoppen met roken begeleiding voor zwangeren.

Champix of Zyban?

Champix is een alternatief voor Zyban. Champix is een ander populair hulpmiddel om te stoppen met roken en is het meest effectief in combinatie met professionele stoppen met roken begeleiding. Hier vind je meer informatie over stoppen met roken met Champix.

Combineer Zyban met begeleiding

Roken is een dubbele verslaving: lichamelijk en geestelijk! Daarom is het bij het stoppen met roken heel belangrijk om gebruik te maken van een hulpmiddel én professionele begeleiding. Deze begeleiding kan telefonisch, persoonlijk of in een groep plaatsvinden. De combinatie van begeleiding en het gebruik van hulpmiddelen verhoogt de kans op een geslaagde stoppoging met minstens 50%. Rookvrij? Ook Jij! is een bedrijf dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij het stoppen met roken. Wij helpen mensen op de volgende manieren om te stoppen met roken:

Wil je stoppen met roken maar stel je het steeds uit? Meld je NU aan en ervaar de ondersteuning van onze trainers en/of coaches. Zij doen hun uiterste best om je te begeleiden naar een rookvrije toekomst! SUCCES!

ex-roker6.jpg