Onze stoppen met roken programma's en het Corona-virus   Lees meer   

Nicotinepleister als stoppen met roken hulpmiddelRuim 74% van de rokers in Nederland heeft de wens om (op korte termijn) te stoppen met roken. Omdat roken een verslaving is, blijkt het voor veel rokers bijna onmogelijk te stoppen zonder ondersteuning (zoals een stoppen met roken cursus) of andere hulpmiddelen om te stoppen met roken. Ter ondersteuning bij het stoppen wordt vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangers. Eén van de bekendste en meest gebruikte nicotinevervangers zijn de nicotinepleisters.

Hoe nicotinepleisters werken

Nicotinepleisters zorgen ervoor dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed krijgt. Op deze manier ontwen je langzaam van het roken. De nicotine, de verslavende stof van de sigaret, die normaal gesproken door het roken het lichaam binnen komt, wordt nu toegediend via de pleister. Op deze wijze wordt de behoefte aan een sigaret minder, zonder schadelijke bijwerkingen.

Ondanks dat de verslaving aan nicotine dankzij de pleisters zal afnemen, zal de drang naar een sigaret blijven bestaan. Dit omdat de meeste rokers niet alleen verslaafd zijn aan nicotine maar ook lijden aan een mentale verslaving. Denk hierbij aan het roken van een sigaret op bepaalde momenten van de dag met bijv. collega’s, na het eten, of tijdens het uitlaten van de hond.

Bijwerkingen van nicotinepleisters

Nicotinepleisters kunnen bij herhaaldelijk gebruik huidirritaties, zoals uitslag, galbulten, jeuk en overgevoeligheid voor UV-licht veroorzaken. Andere regelmatig voorkomende bijwerkingen van nicotinepleisters zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn, vooral bij beginnende gebruikers.

Daarnaast hebben nicotinepleisters ook nog steeds de nadelen van nicotinegebruik:

 • Slapeloosheid
 • Hartkloppingen
 • Nervositeit
 • Smaakstoornissen
 • Spier- en gewrichtspijn

Bijwerkingen die zelden voorkomen zijn hartritmestoornissen en problemen met wazig zien. In geval van twijfel, stop met het gebruik van nicotinepleisters en raadpleeg uw huisarts.

Ervaringen met nicotinepleisters

Veel mensen ervaren nicotinepleisters als een effectief hulpmiddel om te stoppen met roken. Het dient vaak als steuntje in de rug, om mensen te helpen om van de fysieke verslaving af te komen. Je hoeft immers geen sigaret meer op te steken om toch de nicotine in het bloed te krijgen.
Wel is het aan te raden om daarnaast nog een andere stoppen met roken methode te gebruiken, waarbij de mentale behoefte aan sigaretten wordt gestopt of afgebouwd.

Gebruik en dosering van nicotinepleisters

Als je gebruik wilt maken van nicotinepleisters kun je deze kopen in verschillende doseringen. Bij het bepalen van de dosering die voor jou van toepassing is, is het van belang dat je weet hoeveel sigaretten je per dag rookt.

Wanneer iemand meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Hierbij gaat het dan om 1 pleister van 21mg. per 24 uur. Na 6 weken ga je dit afbouwen naar 2 weken 14 mg. per 24 uur en dan nog 2 weken 7 mg. per 24 uur. Wanneer iemand minder dag tien sigaretten per dag rookt is de dosering van 6 weken, 14 mg. per 24 uur gevolgd door 2 weken 7 mg. per 24 uur voldoende. Het aantal weken kan overigens afwijken per merk pleisters.

Bij gebruik van nicotinepleisters dienen deze op een schone en droge huid te worden aangebracht. Zorg dat de pleister 24 uur blijft zitten en dat een nieuwe pleister niet geplakt wordt op de plaats van de oude pleister. Dit zodat je huidirritaties voorkomt.

Tip: plak je pleister voor het slapen gaan als je normaal in de ochtend snel een sigaret opsteekt. Dit zorgt er namelijk voor dat de pleister in de ochtend al goed werkt. Als je in de ochtend de pleister plakt, duurt het even voor de nicotine in je lichaam zit, waardoor de trek in een sigaret heftiger kan zijn.

Nicotinepleisters en zwangerschap

Het gebruik van nicotinevervangers zoals pleisters ligt vaak gevoelig bij een zwangerschap. Wij pleiten echter voor gebruik van nicotinevervangers bij zwangere /voedende moeders onder de volgende voorwaarden:

 • Er heeft een eerdere mislukte stoppoging in huidige zwangerschap plaatsgevonden
 • Betreft een forse roker (meer dan 10 sigaretten per dag)
 • Na overleg met (huis)arts

Met als uitgangspunten:

 • Nicotinevervangers verdubbelen de kans van slagen van de stoppoging
 • Waar mogelijk starten met orale producten (kauwgom, zuigtabletten), alternatief is een pleister alleen overdag.
 • In verband met de hogere stofwisseling van de zwangere starten met de hoogste dosering.
 • Extra aandacht besteden aan gevaren van doorroken naast een nicotinevervanger.

Het gebruik van nicotinevervangers heeft meer voordelen dan blijven doorroken, ook al komt deze nicotine ook bij de foetus. Bij juist gebruik is dit de helft minder dan bij doorroken. Neem orale nicotinevervangers bij borstvoeding in na de voeding en minimaal 2 uur voor volgende voeding.

Voor zwangeren gelden dezelfde contra-indicaties voor gebruik van een nicotinevervanger als voor anderen (zie ook bijsluiters).

Tip: SineFuma biedt telefonische stoppen met roken begeiding voor tijdens de zwangerschap. Deze wordt door vrijwel alle zorgaanbieders vergoed.

Merken nicotinepleisters

Nicotinepleisters zijn verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen en bij de apotheek. Bekende merken van nicotinepleisters zijn:

 • Nicotinell
 • NiQuitin
 • Nicorette

Nicotinepleisters van al deze merken zijn vergelijkbaar en werken op dezelfde wijze. Er zijn kleine verschillen, waardoor de ene pleister net wat beter kan plakken dan een ander. Ook kan de ene pleister doorzichtig zijn en de andere een kleur hebben. Een doorzichtige pleister kan handig zijn als het op een zichtbare plek geplakt wordt en het daardoor minder opvalt.

Wat kost een nicotinepleister?

De prijzen van nicotinepleisters variëren. Afhankelijk van de stap waarin u op dat moment zit, kost het ongeveer €20,00 per week voor het gebruik van 7, 14 of 21mg pleisters. Via de zorgverzekeraar worden de nicotinepleisters volledig vergoed in combinatie met een stoppen met roken cursus van SineFuma. Het eigen risico is niet van toepassing.

Nicotinepleisters en andere hulpmiddelen

Omdat roken een verslavingsziekte is, die zoals in het bovengenoemde stuk bestaat uit verschillende verslavingen (fysiek en mentaal), is het bij het stoppen van belang gebruik te maken van een combinatie van stoppen met roken middelen: een hulpmiddel voor de fysieke verslaving én professionele begeleiding voor de mentale verslaving.

Combineer nicotinepleisters met een stoppen met roken cursus

De combinatie van de trainingsmethode van SineFuma en het gebruik van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters verhoogt de kans om succesvol te stoppen met roken met minstens 50%. Hierbij werken de nicotinepleisters als een tijdelijk middel om het stoppen met roken te vergemakkelijken. Het lichaam krijgt nog steeds nicotine naar binnen, waardoor de fysieke behoefte om te roken minder is. Om ook de mentale behoefte aan te pakken en daadwerkelijk succesvol te stoppen, is het noodzakelijk om aanvullend door professionals begeleid te worden. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze combinatie zorgt voor de grootste kans op een rookvrij leven.

SineFuma is een bedrijf dat gespecialiseerd is in stoppen met roken. SineFuma heeft een bewezen effectieve stoppen met roken methode ontwikkeld, waarin rokers begeleid worden naar een rookvrij leven.

Onder begeleiding van zorgprofessionals wordt via 7 bijeenkomsten in 8 weken tijd gewerkt naar een rookvrije toekomst. Je deelt ervaringen met andere rokers die de motivatie hebben om te stoppen en wordt uitgebreid begeleid en gestimuleerd om het stoppen vol te houden. Tijdens deze bijeenkomsten wordt tevens ingegaan op het gebruik van verschillende ondersteunende hulpmiddelen, zoals:

 • Nicotinepleisters, zoals NiQuitin of Nicotinell
 • Champix
 • Zyban
 • Etc.

Wilt u stoppen met roken of bent u geïnteresseerd in de methode ‘Rookvrij! Ook jij?’ Bekijk welke stoppen met roken cursussen bij u in de buurt worden aangeboden. Deze wordt door veel zorgverzekeraars voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is niet van toepassing.

Wilt u weten in hoeverre u verslaafd bent aan nicotine? Doe dan de Rookverslavingstest.

ex-roker4.jpg