Zonder deze training was het me nooit gelukt, dan had ik na twee dagen bij iemand de haren eruit getrokken voor een sigaret.
Marian (Tilburg)

Een bekende van mij vertelde dat hij gestopt was met roken. Ik stond helemaal versteld. Zomaar ineens? Nee, in een groep bij Sinefuma. Ik dacht er al langer over om te stoppen, maar altijd kwam er wel iets tussen. Daarnaast had ik erg weinig vertrouwen in mezelf wat het stoppen met roken aanging. Maar toen hij dit vertelde ging bij mij ineens het licht aan. Als ik wilde stoppen moest ik het op deze manier doen. Op hetzelfde moment ben ik op internet gaan zoeken en heb me opgegeven. Ik moest 2 1/2 maand wachten voordat de cursus zou starten. Dat kwam mooi uit. Dan kon ik ernaar toe leven en in de vakantie kon ik nog lekker mijn sigaretje roken.

De start van de cursus was overdonderend. Zoveel deelnemers, wel veertien. En een heleboel met longemfyseem. Oh nee, dat was één van mijn redenen om te stoppen. Dat wilde ik niet, straks met een fles op mijn rug. Ook de kosten van de rookwaren liepen te hoog op. De eerste twee weken mochten we gewoon doorroken en werd er uitleg gegeven over de hulpmiddelen. De derde week zouden we bij binnenkomst stoppen. Heel raar, maar die groep had wel invloed op mij. Ik had mooi mijn auto schoongemaakt en voor vertrek naar de cursus mijn laatste(!) sigaret gerookt en de pleister geplakt. Wat een verbazing, toen ik terug naar huis reed had ik nergens last van. De volgende dagen hoefde ik geen sigaret, maar ik dacht wel heel de tijd aan een sigaret, bij alle situaties. Ik was het aan het afleren!

Elke week ging ik naar de cursus en werden ervaringen uitgewisseld. Dit allemaal onder deskundige begeleiding van een trainer die elke week een ander onderdeel van de verslaving behandelde. Moeilijke momenten heb ik wel gehad, maar alleen in de tweede week. En niet eens zoveel. Daarbij kon ik het goed onder controle houden.

Nu is de cursus afgelopen, we waren allemaal van de sigaretten afgebleven. Ik ben gestopt met roken dankzij deze cursus. Zonder was het me nooit gelukt, dan had ik na twee dagen bij iemand de haren eruit getrokken voor een sigaret. Nu moet het niet roken nog iets van mij gaan worden. Maar waarom zou ik door één sigaret of hijsje van mezelf weer een roker maken?