Ter ondersteuning bij het stoppen wordt vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangers of medicatie. Eén van de bewezen effectieve medicijnen om te stoppen met roken is Nortrilen. Voor het gebruik van medicatie als ondersteuning bij stoppen met roken moet je altijd jouw (huis)arts raadplegen.

We zetten hieronder alle informatie over Nortrilen op een rij.

Hoe effectief is Nortrilen om te stoppen met roken?

Het belangrijkste bij het stoppen met roken is de eigen motivatie. Daarnaast kunnen een begeleiding en een hulpmiddel ondersteunend zijn. Nortrilen is zo'n hulpmiddel. Het is vooral geschikt voor mensen die hebben ervaren dat stoppen met roken een negatieve invloed uitoefent op hun stemming. Hierdoor is het niet of zeer moeilijk om de ontwenning van nicotine in het lichaam te verdragen.

Hoe werkt Nortrilen?

Nortrilen, met de werkzame stof nortriptyline is van oorsprong een antidepressivum, maar wordt door artsen ook voorgeschreven als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Nortrilen helpt de ontwenningsverschijnselen iets te matigen, waardoor de kans groter wordt dat men blijvend stopt met roken. De precieze werking van Nortrilen op een rookverslaving is niet bekend.

Bijwerkingen van Nortrilen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: droge mond, bloeddrukdaling, duizeligheid, hartkloppingen, gewichtstoename, overmatig zweten, hoofdpijn, misselijkheid, obstipatie, stoornis in de aanpassing om op afstand te zien en trillen. De bijwerkingen zijn over het algemeen van voorbijgaande aard. Mochten de bijwerkingen te belastend zijn dan is het gebruik van nicotine vervangende middelen een goed alternatief.

Ervaringen met Nortrilen

De ervaringen met Nortrilen als stoppen met roken hulpmiddel zijn beperkt en verschillen per persoon. Het middel is minder bekend dan Zyban. De laatste jaren wordt het vaker voorgeschreven met als voornaamste voordeel dat het een betaalbaar medicijn is. Bewezen is dat het de ontwenningsverschijnselen vermindert.

Wanneer wordt het gebruik afgeraden?

Als je Nortrilen wilt gaan gebruiken is moet je eerst langs je (huis)arts gaan. Niet iedereen kan namelijk Nortrilen gebruiken. Als er bijvoorbeeld sprake is van hartproblemen zoals een recent hartinfarct of enige vorm van hartblokkade, stoornissen aan hartritme en/of aan de kransslagadres kun je dit medicijn niet gebruiken. Ook bij het gebruik van een ander antidepressivum, depressie, epilepsie, lage bloeddruk, leverproblemen, schildklierproblemen en suikerziekte wordt het gebruik van Nortrilen afgeraden.

Nortrilen en zwangerschap

Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft is het beter om geen Nortrilen te gebruiken. Benoem een kinderwens van zowel man als vrouw als je naar de huisarts gaat zodat hij dit met je kan bespreken.

SineFuma heeft gespecialiseerde coaches die je telefonisch kunnen begeleiden bij het stoppen met roken voor, tijdens en na de zwangerschap. Het is natuurlijk het beste om voordat je zwanger raakt al te stoppen met roken. De coach kan je ondersteunen in het stopproces en je vertellen wat de mogelijkheden zijn. Als je partner rookt is de kans groter dat je zwanger wordt als hij ook stopt met roken. Natuurlijk kan hij ook begeleid worden in zijn stopproces.
Mocht het niet gelukt zijn te stoppen voor de zwangerschap, geen nood! De coaches staan in elke fase voor je klaar. De begeleiding wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed.

Gebruik van Nortrilen

Nortrilen is verkrijgbaar in pilvorm en dient dus oraal ingenomen te worden. Nortrilen is in verschillende sterktes verkrijgbaar. Meestal wordt gestart met tabletten van 10 of 25 mg. Een kuur duurt maximaal 12 weken. Overleg met je arts hoe je het beste op kunt bouwen. De standaard opbouw is als volgt:

  • Dag 1 t/m 3 elke ochtend 1 tablet
  • Dag 4 t/m 7 elke ochtend 2 tabletten
  • Dag 8 t/m 12 elke ochtend 3 tabletten

De stopdag valt in de tweede week, rond de tiende dag. Je kunt dit middel innemen op de nuchtere maag of bij of na de maaltijd. Voedsel in de maag heeft geen invloed op de opname in het lichaam. Slik de tablet of tabletten heel door, met een glas water. Je kunt het middel de laatste twee weken in overleg met je arts afbouwen. Je slikt dan in de voorlaatste week 2 tabletten en in de laatste week nog 1 tablet.
Tijdens de begeleiding van SineFuma wordt dit ook toegelicht en wordt tijdens iedere bijeenkomst of gesprek gevraagd hoe het met het gebruik van het hulpmiddel gaat.

Hoe kan ik Nortrilen verkrijgen en wordt het vergoed door de verzekering?

Nortrilen is alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts. De meest effectieve manier om te stoppen met roken is echter met begeleiding. Alle zorgverzekeraars vergoeden daarom ook Nortrilen voor 100%, maar alleen in combinatie met professionele stoppen-met-roken-begeleiding. Houdt er wel rekening mee dat specifiek voor dit medicijn het eigen risico van toepassing kan zijn. Wanneer je bij ons een begeleidingstraject volgt, vragen we dit medicijn samen aan bij je huisarts. Zo zijn we er zeker van dat het goed gaat met declareren bij de verzekering.

Combineer Nortrilen met begeleiding

SineFuma is een bedrijf dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij het stoppen met roken. Wij helpen mensen op de volgende manieren om te stoppen met roken:

  • De individuele begeleiding (digitaal, telefonisch of op locatie) bestaat uit 6 gesprekken met een ervaren stoppen-met-roken-coach.
  • De stoppen-met-roken-(online)groepstrainingen bestaan uit 7 bijeenkomsten, waarbij de nadruk ligt op het delen van ervaringen en het ondersteunen van elkaar.

Wil je stoppen met roken maar stel je het steeds uit? Meld je NU aan via onze site en ervaar de ondersteuning van onze trainers en/of coaches. Zij doen hun uiterste best om je te begeleiden naar een rookvrije toekomst!