Onze stoppen met roken programma's en het Corona-virus   Lees meer   

NB Momenteel is Champix wereldwijd niet beschikbaar. De productie is voor onbepaalde tijd stilgelegd. Er zijn echter voldoende andere hulpmiddelen, die wel beschikbaar zijn. klik hier voor een overzicht.


Ter ondersteuning bij het stoppen wordt vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangers of medicatie. Eén van de bekendste en meest gebruikte medicijnen om te stoppen met roken is Champix. Voor het gebruik van medicatie als ondersteuning bij stoppen met roken raden wij aan om altijd jouw arts te raadplegen.

We zetten hieronder alle informatie over Champix op een rij. 

Hoe effectief is Champix om te stoppen met roken?

Het belangrijkste bij het stoppen met roken is de eigen motivatie. Daarnaast kunnen een begeleiding en een hulpmiddel ondersteunend zijn. Champix is zo'n hulpmiddel. Champix is een redelijk effectief stoppen met roken middel. Ongeveer 20% van de Champix-gebruikers is na een jaar nog steeds gestopt met roken. 40% van de gebruikers is na 12 weken Champix-gebruik gestopt, maar de helft hiervan begint toch weer met roken. Voor het hoogste slagingspercentage adviseren wij om het gebruik van Champix te combineren met een vorm van begeleiding.

Hoe werkt Champix?

De werkzame stof in Champix is varenicline. Varenicline hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen.

Dit heeft twee gevolgen:

  • Enerzijds zijn de recepteroren tevreden en anderszijds zijn de receptoren al 'vol' waardoor de sigaret geen of minder kick/ beloning geeft. 
  • Anderzijds werkt Champix ongeveer hetzelfde als nicotine: het stimuleert de afgifte van dopamine. Hierdoor denken de nicotinereceptoren, en dus de hersenen, dat ze voorzien zijn van nicotine, waardoor de roker een fijn gevoel krijgt zonder dat hij rookt. Het lichaam gaat hierdoor uiteindelijk minder naar nicotine verlangen.

Bijwerkingen van Champix

Behalve het gewenste effect van Champix kan het middel bijwerkingen hebben. De meest voorkomende zijn misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, abnormaal dromen, neusverkoudheid. Deze bijwerkingen treden niet bij iedereen op. De bijwerkingen van Champix lijken veel op ontwenningsverschijnselen. De bijwerkingen zijn over het algemeen in de eerste week het ergst en nemen vervolgens af of verdwijnen. Wanneer Champix niet meer wordt gebruikt zullen ook de bijwerkingen afnemen en verdwijnen. Rijden en het gebruik van zware machines is af te raden, in ieder geval tot je uit ervaring weet welke uitwerkingen Champix op jou heeft.

Ook zijn er meldingen van hartaanvallen, hallucinaties, depressie, zelfmoordgedachten en overgevoeligheidsreacties (zoals een gezwollen gezicht of tong) bij patiënten die proberen te stoppen met roken met behulp van Champix. Als je Champix gebruikt en agitatie, gedeprimeerde stemming, gedragsveranderingen of zelfmoordgedachten waarneemt, dien je je behandeling te stoppen en onmiddellijk contact op te nemen met je arts.

Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bij jou een bijwerking optreedt die niet in de bijsluiter is vermeld, raadpleeg dan je arts.

Ervaringen met Champix

Veel mensen ervaren Champix als een effectief hulpmiddel om te stoppen met roken. Het dient vaak als steuntje in de rug, om mensen te helpen om van de fysieke verslaving af te komen.

Champix en zwangerschap

Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft is het beter om geen Champix te gebruiken. Benoem een kinderwens van zowel man als vrouw als je naar de huisarts gaat zodat hij dit met je kan bespreken.

SineFuma heeft gespecialiseerde coaches die je telefonisch kunnen begeleiden bij het stoppen met roken voor, tijdens en na de zwangerschap. Het is natuurlijk het beste om voordat je zwanger raakt al te stoppen met roken. De coach kan je ondersteunen in het stopproces en je vertellen wat de mogelijkheden zijn. Als je partner rookt is de kans groter dat je zwanger wordt als hij ook stopt met roken. Natuurlijk kan hij ook begeleid worden in zijn stopproces.
Mocht het niet gelukt zijn te stoppen voor de zwangerschap, geen nood! De coaches staan in elke fase voor je klaar. De begeleiding wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed.

Gebruik van Champix

Een Champix-ontwenningskuur duurt 12 weken. Je start met het slikken van Champix terwijl je nog rookt. Op die manier kan er al vast een spiegel van de werkzame stof worden opgebouwd en merkt het lichaam minder van het dalende nicotinegehalte. Het is de bedoeling dat je tijdens de tweede week van het gebruik van de kuur stopt met roken. Voor een duidelijk stappenplan kun je terecht in de bijsluiter.

Tijdens de stoppen met roken begeleiding van SineFuma word uitgebreid toelichting gegeven op het gebruik van medicatie zoals Champix en andere nicotinevervangende hulpmiddelen.

Neem de Champix tabletten in zonder te kauwen op vaste tijdstippen. Champix liever niet innemen voor de maaltijd, dit kan leiden tot misselijkheid. 

Champix wordt als volgt gedoseerd:

  • Week 1: gedurende 3 dagen eenmaal daags 1 tablet à 0,5 mg. Hierna gedurende 4 dagen tweemaal daags 1 tablet à 0,5 mg.
  • Week 2 tot en met week 12: tweemaal daags 1 tablet Champix à 1 mg.

Deze doseringen zitten in een Champix startpakket. 

Na 12 weken mag de kuur herhaald worden in overleg met een arts. Champix is niet geschikt voor kinderen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Hoe kan ik Champix verkrijgen en wordt het vergoed door de verzekering?

Nortrilen is alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts. De meest effectieve manier om te stoppen met roken is echter met begeleiding. Alle zorgverzekeraars vergoeden daarom ook Champix voor 100%, maar alleen in combinatie met professionele stoppen met roken begeleiding. Wanneer je bij ons een begeleidingstraject volgt, vragen we dit medicijn samen aan bij je huisarts. Zo zijn we er zeker van dat het goed gaat met declareren bij de verzekering.

Als u geen begeleiding volgt, moet u de medicatie zelf betalen. Het gaat dan om de volgende bedragen:

  • Champix startverpakking 0,5 mg 11 tabl. En 1 mg 14 tabletten: €100,00
  • Champix 0,5 mg 56 tabletten: €161,50
  • Champix 1 mg 28 tabletten: €100,00
  • Champix 1 mg 56 tabletten: €161,50

Een hele kuur kost gemiddeld tussen de €300 - €350. Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen dus verschillen per apotheek.

Combineer Champix met begeleiding

SineFuma is een bedrijf dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij het stoppen met roken. Wij helpen mensen op de volgende manieren om te stoppen met roken:

  • De individuele begeleiding (digitaal, telefonisch of op locatie) bestaat uit 6 gesprekken met een ervaren stoppen met roken coach.
  • De stoppen met roken (online) groepstrainingen bestaan uit 7 bijeenkomsten, waarbij de nadruk ligt op het delen van ervaringen en het ondersteunen van elkaar.

Wil je stoppen met roken maar stel je het steeds uit? Meld je NU aan via onze site en ervaar de ondersteuning van onze trainers en/of coaches. Zij doen hun uiterste best om je te begeleiden naar een rookvrije toekomst!