Onze stoppen met roken programma's en het Corona-virus   Lees meer   

Ruim 74% van de rokers in Nederland heeft de wens om (op korte termijn) te stoppen met roken. Omdat roken een verslaving is, blijkt het voor veel rokers bijna onmogelijk te stoppen zonder ondersteuning (zoals een stoppen met roken cursus) of andere hulpmiddelen om te stoppen met roken. Ter ondersteuning bij het stoppen wordt vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangers of medicatie. Eén van de bekendste en meest gebruikte medicijnen om te stoppen met roken is Champix.

Voor het gebruik van medicatie als ondersteuning bij stoppen met roken raden wij aan om altijd jouw arts te raadplegen.

Hoe effectief is Champix om te stoppen met roken?

Champix is een redelijk effectief stoppen met roken middel. Ongeveer 20% van de Champix-gebruikers is na een jaar nog steeds gestopt met roken. 40% van de gebruikers is na 12 weken Champix-gebruik gestopt, maar de helft hiervan begint toch weer met roken. Voor het hoogste slagingspercentage adviseren wij om het gebruik van Champix te combineren met een stoppen met roken cursus.

Hoe werkt Champix?

De werkzame stof in Champix is varenicline. Varenicline hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen.

Dit heeft twee gevolgen:

Enerzijds zijn de recepteroren tevreden en anderszijds zijn de receptoren al 'vol'/ geblokkeerd waardoor de sigaret geen of minder extra kick/ beloning geeft. 

Anderzijds werkt Champix ongeveer hetzelfde als nicotine: het stimuleert de afgifte van dopamine. Hierdoor denken de nicotinereceptoren, en dus de hersenen, dat ze voorzien zijn van nicotine, waardoor de roker een fijn gevoel krijgt zonder dat hij rookt. Het lichaam gaat hierdoor uiteindelijk minder naar nicotine verlangen.

Bijwerkingen van Champix

Behalve het gewenste effect van Champix kan het middel bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen treden niet bij iedereen op. Alleen mensen die hier gevoelig voor zijn zullen bijwerkingen ervaren. De bijwerkingen van Champix lijken veel op ontwenningsverschijnselen. De bijwerkingen zijn over het algemeen in de eerste week het ergst en nemen vervolgens af of verdwijnen. Wanneer Champix niet meer wordt gebruikt zullen ook de bijwerkingen afnemen en verdwijnen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (meer dan 1 op de 10 gebruikers)

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid en abnormaal dromen
 • Neusverkoudheid

Zelden (meer dan 1 op de 100 gebruikers)

 • Maag- en darmklachten
 • Moeheid, duizeligheid en slaperigheid
 • Spier- en gewrichtspijn

Zeer zelden (meer dan 1 op de 1000 gebruikers)

 • Koorts, overmatig zweten, gevoel van koude, grieperig gevoel, verkoudheid, keelpijn en hoesten
 • Gevoel van dorst, meer drinken en meer plassen
 • Beven, coördinatiestoornissen en spraakstoornis

Waarschuwing: rijden en het gebruik van zware machines is af te raden, in ieder geval tot je uit ervaring weet welke uitwerkingen Champix op jou heeft.

Ook zijn er meldingen van hartaanvallen, hallucinaties, depressie, zelfmoordgedachten en overgevoeligheidsreacties (zoals een gezwollen gezicht of tong) bij patiënten die proberen te stoppen met roken met behulp van Champix. Als je Champix gebruikt en agitatie, gedeprimeerde stemming, gedragsveranderingen of zelfmoordgedachten waarneemt, dien je je behandeling te stoppen en onmiddellijk contact op te nemen met je arts.

Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bij jou een bijwerking optreedt die niet in de bijsluiter is vermeld, raadpleeg dan je arts.

Voor een uitgebreider overzicht van de bijwerkingen van Champix, kunt u hier de complete Champix bijsluiter lezen.

Ervaringen met Champix

Veel mensen ervaren Champix als een effectief hulpmiddel om te stoppen met roken. Het dient vaak als steuntje in de rug, om mensen te helpen om van de fysieke verslaving af te komen.

Wel is het aan te raden om daarnaast nog een andere stoppen met roken methode te gebruiken , waarbij de mentale behoefte aan sigaretten wordt gestopt of afgebouwd. Studies bewijzen dat een stoppen met roken cursus de hoogste kans van slagen heeft, zonder bijwerkingen.

Gebruik en dosering van Champix

Een Champix-ontwenningskuur duurt 12 weken. Je start met het slikken van Champix terwijl je nog rookt. Op die manier kan er al vast een spiegel van de werkzame stof worden opgebouwd en merkt het lichaam minder van het dalende nicotinegehalte. Het is de bedoeling dat je tijdens de tweede week van het gebruik van de kuur stopt met roken. Voor een duidelijk stappenplan kun je terecht in de bijsluiter.

Tijdens de stoppen met roken begeleiding van SineFuma word je uitgebreid toelichting gegeven op het gebruik van medicatie zoals Champix en andere nicotinevervangende stopmiddelen.

Neem de Champix tabletten in zonder te kauwen op vaste tijdstippen. Champix liever niet innemen voor de maaltijd, dit kan leiden tot misselijkheid. 

Dosering van Champix

Champix wordt als volgt gedoseerd:

 • Week 1: gedurende 3 dagen eenmaal daags 1 tablet à 0,5 mg. Hierna gedurende 4 dagen tweemaal daags 1 tablet à 0,5 mg.
 • Week 2 tot en met week 12: tweemaal daags 1 tablet Champix à 1 mg.

Deze doseringen zitten in een Champix startpakket. 

Na 12 weken mag de kuur herhaald worden in overleg met een arts. Champix is niet geschikt voor kinderen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Champix en zwangerschap

Gebruik bij zwangerschap, kinderwens en borstvoeding wordt afgeraden. In dit geval is het beter te stoppen met roken zonder hulp van een ontwenningsmedicijn, zoals bijvoorbeeld met een stoppen met roken cursus.

Heb je een kinderwens (ook bij mannen) dan wordt het gebruik van Champix afgeraden. 

Tip: SineFuma biedt telefonische stoppen met roken begeleiding, specifiek voor tijdens de zwangerschap. Deze stoppen-met-roken-cursus voor zwangere vrouwen wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed.

Wat kost Champix?

 • Champix startverpakking 0,5 mg 11 tabl. En 1 mg 14 tabletten: €100,00
 • Champix 0,5 mg 56 tabletten: €161,50
 • Champix 1 mg 28 tabletten: €100,00
 • Champix 1 mg 56 tabletten: €161,50

Een hele kuur kost gemiddeld tussen de €300 - €350. Via de zorgverzekeraar wordt dit volledig vergoed in combinatie met stoppen met roken begeleiding van SineFuma. Een eigen risico is niet van toepassing. 

Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen dus verschillen per apotheek.

Champix kopen

Champix is uitsluitend op recept verkrijgbaar. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts. Zodra je een recept hebt, kun je Champix kopen bij vrijwel alle apotheken en sommige drogisterijen.

Champix vergoeding via de ziektekostenverzekering

Champix wordt 100% vergoed door de meeste ziektekostenverzekeringen. 

Champix en andere hulpmiddelen om te stoppen met roken

Omdat roken een verslavingsziekte is, met een dubbele verslaving (fysiek en mentaal), is het bij het stoppen van belang gebruik te maken van een combinatie van stoppen met roken middelen: een hulpmiddel voor de fysieke verslaving én professionele begeleiding voor de mentale verslaving.

Combineer Champix met een stoppen met roken cursus of persoonlijke (telefonische) begeleiding

De combinatie van de begeleiding van SineFuma en het gebruik van hulpmiddelen zoals Champix verhoogt de kans om succesvol te stoppen met roken met minstens 50%. Hierbij werkt Champix als een tijdelijk middel om het stoppen met roken te vergemakkelijken. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze combinatie zorgt voor de grootste kans op een rookvrij leven.

SineFuma is een bedrijf dat gespecialiseerd is in stoppen met roken. SineFuma heeft een bewezen effectieve stoppen met roken methode ontwikkeld, waarin rokers begeleid worden naar een rookvrij leven.

Onder begeleiding van zorgprofessionals wordt via 7 groepsbijeenkomsten in 8 weken tijd of in 6 (telefonische) gesprekken gewerkt naar een rookvrije toekomst. Je deelt ervaringen met andere rokers die de motivatie hebben om te stoppen en wordt uitgebreid begeleid en gestimuleerd om het stoppen vol te houden. Tijdens deze bijeenkomsten of gesprekken wordt tevens ingegaan op het gebruik van verschillende ondersteunende hulpmiddelen, zoals:

 • Champix
 • Nicotinepleisters, zoals NiQuitin of Nicotinell
 • Zyban
 • Hypnose
 • Lasertherapie
 • Etc.

Wil je stoppen met roken of ben je geïnteresseerd in de stoppen met roken-methode ‘Rookvrij! Ook jij?’ Bekijk welke stoppen met roken cursussen bij jou in de buurt worden aangeboden of meldt je aan voor onze telefonische coaching of persoonlijke stoppen met roken begeleiding. Deze wordt door veel zorgverzekeraars voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering

Wil je weten in hoeverre je verslaafd bent aan nicotine? Doe dan de Rookverslavingstest.

ex-roker6.jpg